Aromaterápia

A növények annyi mindent kínálnak az embereknek! A tudósok végtelen sok új kérdésen elmélkedhetnek, ahogy a modern technikák újabb és újabb ismereteket tárnak napvilágra a növények biológiájáról. A természetbúvárnak mindig ott a lehetőség, hogy egyre nagyobb csodálattal adózzon a természetnek, hiszen egy egyszerű nagyító is új ablakot nyithat a világra. A művésznek? Micsoda gazdag forrás a növényvilág a toll, az ecset és a fényképezőgép számára! Egy gyereknek pedig varázslat, ahogy a földbe ültetett gumóból egy gyönyörű virág sarjad. Jane Goodall

A fenti idézet is alátámasztja számomra a természet nagyszerűségét, így az illóolajok értékét is.

Az aromaterápia, a 100%-ban tiszta, terápiás minőségű illóolajokkal végzett terápiát jelent. Nagyon fontos kiemelni az illóolajok tisztaságát, hiszen az ismeretlen eredetű illóolajokkal nemcsak a terápiás célt nem tudjuk elérni, de még veszélyeztethetjük a kezelt személy egészségét is! Az illóolajok pedig nem mások, mint az aromás növényekből kinyert folyékony anyagok, melyek teljes egészében gyógyító hatóanyagok, önmagukban, vagy egy más illóolajjal, illóolajokkal keverve azok hatását megsokszorozva képesek a szervezet öngyógyító mechanizmusát beindítani, a szervezetet gyógyítani. Az aromaterápia egy holisztikus szemléletű gyógymód, mely egységben kezeli a test-lélek-szellem hármasát, egyszerre ezen a három szinten hatnak az olajok és ez által egy-egy betegség kezelésénél nem csak a tüneti szintet kezel, hanem képes a probléma gyökeréig hatolni és azt megszüntetni.

Az aromaterápia története szinte egybefonódott az emberiség történetével, már. a Krisztus előtti időkre nyúlik vissza. Kiterjedt története van az illóolajok használatának, melyeket zsidó és keresztény vallási szövegekben is megtalálhatunk. A fordítások szerint az ősi egyiptomi hieroglifák és kínai kéziratok is utalnak arra, hogy papok és orvosok használták a növényekből kinyert olajokkal gyógyítottak már évezredekkel Krisztus előtt. Itt jelentek meg tehát az illóolajok, mint gyógyszerek legelőször.

Az egyiptomi kultúrában is nagy hagyománya volt az illóolajok használatának. Használták vallási rituálékhoz, készítettek belőle személyre szóló parfümöt, része volt az illóolajoknak a testek bebalzsamozásánál, s mindezekből következően nagy értéket képviseltek. 1870-ben a 870 láb maga Ebers Papyrust – egy orvosi tekercset- megtalálták. Ez több mint 800 növényről tartalmazott feljegyzéseket és gyógyító tulajdonságokat. Más tekercsek is tanúskodnak arról,hogy az egyiptomiak több nagyon sikeresen alkalmazták a növényeket, azokból származó kivonatokat, olajakat és több mint 81 különböző betegséget tudtak nagy hatékonysággal kezelni.

A kínai orvoslásban és az indiai ayurvedikus gyógyászatban is nagy szerepet játszottak a gyógynövények és aromás növények és olajaik.

Görögországban a híres orvos Hippocrates (i.e. 460-377) is nagy híve volt a páciensek holisztikus gyógyításának, ami magába foglalta az aromaterápiás gyógyítást és masszázst is. I.e. 200-ban Athénban pusztító pestis járványban Hippocrates a teljes várost aromás eszenciákkal „füstölte” be, a járvány megállítása végett.

A rómaiak átvették a gyógyító bölcsességet a görögöktől és nagy hívei lettek a higiénia elősegítése, a gyógyítás tekintetében is. Használták a középületeikben az olajakat (füstölőként, és párologtatták is), a templomokban, fürdőkben. Nagy szerepet tulajdonítottak az illóolajos masszázsnak is.

Az arab birodalom területéről pedig fontos szereplője az aromaterápia történetének a perzsa orvos és filozófus Avicenna (980-1037) aki először desztillált rózsát és úgy gondolta,hogy a rózsa illóolaja valamennyi betegségre jó hatással van.

A modern kori aromaterápia kezdete a francia vegyész René Maurice Gattefosse (1881-1950) nevéhez fűződik. 1910-ben egy laboratóriumi baleset kapcsán, ahol komoly égést szenvedett a kezét hígitatlan levendulaolajba mártotta, ami azonnal enyhítette a fájdalmat, és a seb, gyulladás, és heg nélkül gyógyult.

Megemlíteném még Dr. Jean Valnet nevét is, aki a II. Világháború alatt –felhasználva Gattefosse kísérleti eredményeit – illóolajokkal gyógyította a sérült katonákat nagy eredménnyel.